d
Follow us

November ’89: Spomienky a hodnoty, ktoré stále rezonujú

Hodnoty Novembra ’89 sú pre nás stále živé a aktuálne, preto si jeho odkaz pravidelne pripomíname. Tento rok sme v spolupráci so Sokratovým inštitútom zorganizovali verejnú diskusiu s manželmi Bútorovcami, ktorí boli aktívnymi účastníkmi Nežnej revolúcie.

Martin Bútora je publicista, terapeut, sociológ a prekladateľ, ktorý už celé desaťročia prispieva k formovaniu verejného diskurzu na Slovensku. Jeho kariéra prešla mnohými fázami – od práce terapeuta, cez aktívne zapojenie do politických mítingov, poradenstvo prezidentovi na Pražských Hradčanoch, až po pôsobenie na americkom veľvyslanectve. Počas svojej kariéry neprestával prispievať svojimi myšlienkami prostredníctvom publikácií, prednášok a článkov.

Zora Bútorová je sociologička a analytička, ktorá sa venovala výskumu politickej kultúry, transformácie spoločnosti, rodových vzťahov, postavenia žien a aktívneho starnutia. Svoje odborné poznatky zdieľala ako vedúca Inštitútu pre verejné otázky a prednášala na domácich i medzinárodných fórach.

Po diskusii nasledovalo neformálne stretnutie, kde sme si zaspomínali na udalosti roku 1989 a rozprávali o tom, ako Nežná revolúcia ovplyvnila naše rodiny a životy. Spoločne sme diskutovali o dôležitosti neustáleho boja za demokraciu a o tom, prečo je potrebné naďalej chrániť občianske práva a slobody.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je DSC09598-1024x683.jpg

Odkaz Novembra ’89 nás neustále inšpiruje k tomu, aby sme sa angažovali v ochrane hodnôt, ktoré sú základom spravodlivej a demokratickej spoločnosti.